vineri, 14 noiembrie 2014

CUM SĂ SUPRAVIEȚUIEȘTI UNEI EVENTUALE APOCALIPSE

Notă: Acest articol este unul cât se poate de util și, spre deosebire de majoritatea panarămilor de la mine de pe blog, ghidul de față chiar își propune să îți vină în ajutor.

Vești bune, pământeni!

A trecut Apocalipsa pe acilea cu o lună îndărăt. Mi-a lăsat niște borcane de hrean, o desagă de păstăi, și mi-a zis că se întoarce cu ocazia următoarelor profeții religioase.

Și cu toate că o invazie de soacre sau o revenire a lui Băse la putere ar fi niște apocalipse de bună calitate, în articolul de astăzi vom da toate caterincile pe silent și ne vom concentra pe cum să ne salvăm șezuturile din calea unor potențiale catastrofe naturale.

DEZASTRELE LA CARE SUNTEM PREDISPUȘI
Cu toate că majoritatea noastră îngânăm cu speranță vechea rugăciune “mie nu mi se poate întâmpla“, am niște vești proaste pentru tine: este foarte probabil ca, cel puțin o dată în viață, fiecare dintre noi să se confrunte cu una din situațiile următoare.

CUTREMURE PUTERNICE
Dacă presimți că-ncepe să se zgâlțâie toaleta de sub tine, trebuie să fii în stare de a lua decizii cruciale:

Ori o iei la goană spre ieșire și sfârșești făcut clătită sub tone de beton, ori…
…rămâi în baie, sau te pui sub tocul ușii, sau te cațeri pe clădire, riscând să ajungi la parter odată cu întreg etajul.


RĂMASUL ÎNZĂPEZIT
La cât de-a dracului va fi iarna asta, numai un circar bătut în freză ar mai crede că nu-i posibil să admiri un munte de zăpadă din interiorul său.

Drumurile se blochează cât ai zice că “primarul e de vină!“, curentul cade taman când încerci să postezi pe Facebook un mesaj de S.O.S., iar frigul se apucă să îți mișune prin gioale ca păduchii prin perciuni.

Dacă nu ești pregătit să supraviețuiești, cel mai bine ar fi să te îmbraci frumos într-un costum, ca atunci când vei fi găsit mort într-un cub de gheață să te poată îngropa direct.

INUNDAȚII DE TOT SOIUL
Dacă crezi că în 2005 la ultima viitură și-a încheiat natura toate socotelile cu noi, păcat de tine, că ești băiat tânăr.

Riști să intre apa peste tine pe nepusă-masă și să te mureze până la chiloți.

EVACUĂRI FORȚATE DIN VARII MOTIVE
Nu știu care dintre următoarele dezastre ți se pare mai haios, dar dacă se anunță o tornadă la TV, sau tăbară talibanii cu dinamita peste noi, sau ia foc casa ta ori a vecinului, sau stă să explodeze atomocentrala de la Cernavodă, ideal ar fi în stare ca pregătirile de evacuare să nu treacă de mai mult de trei minute. Copii, pișu, și rucsacul de supraviețuire.

Dat fiind că copiii sunt ușor de luat iar pișu știi deja să faci, ghidul acesta se axează pe cea de-a treia necesitate în cazul unui incident nefericit.

RUCSACUL DE SUPRAVIEȚUIRE
Speriații de bombe e posibil să fi auzit deja despre Bug-out Bag, adică termenul englezesc pentru “geantă pe care s-o iei din fugă și să bagi viteză până la loc sigur”.

Practic, un astfel de rucsac ar trebui să fie cât mai compact și să conțină strictul necesar supraviețuirii tale pentru următoarele 24h. La cât de competente sunt autoritățile la noi, cel mai bine ar fi să tinzi spre 72h, minimum.

Poți să cumperi unul deja făcut, dar te asigur eu că mai ai cel puțin o lună de trăit până la catastrofa următoare — timp berechet să-ți pregătești propriul bagaj.

INGREDIENTELE RUCSACULUI
După săptămâni întregi de documentare și pe baza unui număr mare de lucrări de specialitate (am citit eticheta de la niște clăpari de alpinism), am întocmit o listă de necesități ale supraviețurii în împrejurări potrivnice.

Indiferent de cât de vitrege ar fi condițiile, vei putea să lupți cu ele pentru cel puțin 3 zile dacă ești dotat cu toate de mai jos. Fii pregătit să cheltui între 100 și 500 de lei pe ele, în funcție de cât ții la viața ta.

Rucsac. Cu cât mai ușor, mai rezistent și mai încăpător, cu atât mai bine. În el vei îndesa tot restul lucrurilor, așa că vezi să-l ai mereu la îndemână (cât mai aproape de ieșirea din casă, să-l poți apuca în fugă).

Apă. Minim două sticle de apă plată a câte 2l, pline ochi (da, poți să le desfaci și să le umpli până sus, dar strânge bine dopul când le-nchizi).

Mâncare. Înainte să te apuci de pregătit caserole de piftie, stai și cugetă un pic — mai bine le ceazlești acum. Pentru supraviețuire ai nevoie de mâncare instant (doar adaugi apă și-o îndeși în intestin) și de suplimente cât mai consistente (poți cumpăra de la plafar niște weight gainers — sunt cele mai calorice dintre toate panarămile nutriționale, dar în situații-limită caloriile sunt esențiale).

O oală. Nici prea mare, nici prea mică. Suficient de mare pentru a găti rudimentar ceva în ea, suficient de mică ca să încapă în rucsac (o poți umple cu diverse alte chestii ca să nu faci risipă de spațiu). O poți folosi și pentru a fierbe și bea zăpada sau apa din râuri.

Haine. Ghete zdravene, pantaloni cât mai lejeri și groși (ai grijă să nu-ți înghețe Dunărea de Jos), două pulovere (nu ca să le schimbi zilnic, ci ca să le porți unul peste altul la nevoie), două perechi de șosete groase (din același motiv), și o geacă care să te apere de ploaie și să și țină de cald.

Pături. Cel puțin două, cât mai călduroase. Dacă e nevoie să dormi pe pământ, poți pune una sub tine și una deasupra. Dacă e extrem de frig, fă-te rulou în ele. Mi s-a făcut poftă de cordon bleu.

Trusă de prim-ajutor. Bandaje, dezinfectant, antiseptice, medicamente speciale pentru bolile pe care le ai (ex: insulină), etc.

Lucruri de igienă personală. O mini periuță de dinți, un tub mic de pastă, și un săpun mare sau două mititele (poți să le ciordești dintr-un hotel).

Lanternă. Plus baterii de rezervă.

Foc. Ai nevoie de minim trei metode de a face focul: chibrite (înfășoară cutia în ceva impermeabil), brichetă, cremene, etc.

Cuțit. Pentru gătit, făcut focul, tăiat crengi, bandaje, și auto-apărare. Da, auto-apărare. Mi-ar plăcea să cred că lumea s-ar purta decent în fața unei catastrofe, dar dă-o-n muma ei de treabă, că doar suntem români. La cum se ciomăgesc ai noștri când se dă ceva pe gratis, cât de civilizați crezi că am fi într-o situație de criză în care trebuie, practic, să ne batem pe mâncare?

Bani și ceva bun de barter. Dacă salvarea ta depinde de autorități, niște bani fluturați peste cheliile acestora te-ar putea tracta agale din rahat. Pe de altă parte, dacă ești blocat cu alte persoane, iar viața ta depinde de ceva ce au ei, fii pregătit să recurgi la negocieri și schimburi de produse. Băutura, fără niciun fel de miștocăraie, este printre cele mai utile în astfel de ocazii (cu cât mai tare, cu atât mai valoroasă).

CONCLUZIE
Dacă ești deștept, prevăzător și realist, vei pleca urechea la ce am scris până acum și îți vei asigura, într-un fel sau altul, supraviețuirea dacă dă necazul peste tine.

Dacă ești exagerat de sigur pe tine, cireșar, sau pur și simplu puți a varză, nu-ți mai bate capul cu așa ceva. Ție nu ți se poate întâmpla. Dar dacă totuși ți se întâmplă, e un exemplu foarte bun de selecție naturală: pur și simplu ești prea prost ca să apuci să faci copii.

În concluzie, mergi și pregătește-ți geanta. Ți-am trimis un uragan în vizită mai pe seară și nu ar vrea să te găsească făcându-ți băgăjelul.

(Apropo, dă share mai jos și mai salvează niște vieți… e mai important decât alte vrăjeli pe care le distribui zi de zi.)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Bagă BOSS-ule un comentariu :D

Gothem Botoși. Un produs Blogger.